
Çocuk Diş Tedavisi
Pedodonti, çocuk diş hekimliği, doğumdan itibaren kalıcı dişlerin oluşumu tamamlanıncaya kadar geçen süreçte (0-15 yaş) bebek, çocuk ve gençlerin ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen diş hekimliği uzmanlık dalıdır.
Çocuk diş hekimliğinin çalışma kapsamı içinde, diş çürüğünü önleyici işlemler, çürük dişlerin tedavileri, tedavi edilemeyecek durumdaki dişlerin çekimi, erken diş kayıplarının oluşmasıyla ortaya çıkabilecek olumsuzlukların bazı apareylerle önlenmesi, travmatik diş ve destek doku yaralanmalarının tanısı, tedavisi ve uzun dönem takibi, diş sürmesi ve dişlenmenin takibi ve normalden sapmaların önlenmesi, koruyucu ve önleyici ortodontik tedaviler, çocukluk döneminde ve genç bireylerde görülen diş eti hastalıklarının tanısı, tedavisi ve takibi gibi uygulamalar yer almaktadır.
Ebeveynlerin en çok merak ettiği soru, ilk diş hekimi muayenesinin ne zaman olması gerektiğidir. Çocukların ilk diş hekimiyle tanıştırılması ilk süt dişi çıktığında yapılması tavsiye edilmektedir. Bu çok erken gibi görünse de amaç tedavi değil, takip edilmesidir.
Polikliniğimizde çocuklarımıza özel yaklaşımlar uzman tedaviler ve gerekli tüm süreçler ayrıca titizlik ve ilgili şekilde yürütülmektedir.
ERKEN DİŞ ÇÜRÜMESİ NASIL ÖNLENİR?
Rutin diş hekimi kontrolünün yapılması zaten başlangıç seviyesindeki çürükleri önleyecektir. Bunun yanında çocukların ilk 4 yaşına kadar şekerle tanıştırılmaması çok önemlidir. ilk diş ağızda görüldüğü anda düzenli fırçalanmaya başlanmalıdır. Bebeğin 1 yaşından sonra sütüne pekmez bal gibi gıdalar karıştırılmmalıdır. Düzenli kontrollerde çürümeyi önleyici fissür örtücü, flor uygulamaları gibi koruyucu uygulamalar yaptırılmalıdır.
